Quantcast
Channel: Gargamel.NU
Viewing all articles
Browse latest Browse all 23

Reclaim your data – första inlägget

$
0
0

De senaste åren har det skett gigantiska förändringar hur jag hanterar och distribuerar min data och vad man än tycker om ordet ”Cloud / Moln” samt vilka tekniska parametrar som definierar uttrycket så har det förändrat hur jag producerar, levererar samt konsumerar min data.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metric_ABC_80_Trondheim.jpg

Min första kontakt med datorer var på en ABC80 som min far släpade hem från jobbet, den använde 5.25” floppy disk för operativsystem samt för program och data. Alla program och dokument jag producerades sparades och distribuerades på 5.25” floppy. Jag hade sedan en Commodore 64 med bandspelare som enda lagringsmedia. Jag har sen fortsatt med datorer med Amiga500, Amiga1000 och första PCn var en i486sx 25MHz vidare till olika Intel och AMD arkitekturer och förra året köpte jag en Apple Macbook Air.

Från ett lagringsperspektiv har det varit allt från kassettband, floppy, CD, DVD, HDD, SDD, USB Flash

Jämför man ovanstående lagringsmedia är det väldigt stor skillnad på prestanda, kapacitet och hållbarhet med det är i princip ingen förändring i själva datahanteringen. Distribution av data på dessa media kräver fysisk access till lagringsmedia och en manuell kopiering.
Allt eftersom Internetaccessen blivit mer tillgänglig har förändringen gått fort för distribuering av filer, allt från FTP till ICQ och andra IM samt som bifogade filer med e-post. På så sätt blev distributionen av data inte längre beroende av lagringsmedia men det innefattar fortfarande en manuell kopiering av data samt att vissa av dessa sätt, exempelvis FTP och e-post inte är optimala som plattformar för datadistribution.

Men på senare år, när ”smart phones” slagit igenom på allvar har behovet av att synkronisera data mellan olika enheter har tekniken förändrats och förbättrats avsevärt. Jag har under de senaste åren konsoliderat min data i Googles produkter och tjänster och det har fungerat utmärkt och all min privata data har på så sätt landat i Googles datacenter, med ett undantag; Lastpass.
Detta har fått mig att fundera lite och jag har kommit till slutsatsen att jag av lättja lämnat över ansvaret för min personliga data till ett stort globalt företag och litar blint på att de sköter om min data på det sätt som jag anser är viktigt. Jag är väl medveten om att de indexerar och analyserar min data och även om jag inte är bekväm med det så är jag inte direkt orolig över det.

Men det som stör mig är att jag numera hålls som gisslan av Google att konsumera min egna information på det sätt som de anser är bästa sätt (inget reellt problem idag eftersom Googles sätt att distribuera min data stämmer väl överens med det sätt jag vill konsumera min information. Men det kan vilken dag som helst förändras), som ett exempel så dör Google reader idag (R.I.P).

Denna insikt fick mig att specificera vilka sätt jag konsumerar och distribuerar min information mellan olika enheter och försöka få kontroll på detta, minska mitt beroende av extern part (det och att det är ett roligt projekt).

Detta är de olika systemen som jag dagligen konsumerar min data på:

  • Linux:
    Min privata laptop och mina privata servrar kör Ubuntu och/eller Debian Linux
  • OSX:
    Jag har även en Mac Book AIR, fantastisk formfaktor och lätt att ta med på resor samt en iMac för min foto-hobby. Kör OSX på denna.
  • Windows:
    Min laptop jag har fått tilldelad på min arbetsplats är utrustad med Windows 7
  • Android:
    Både min privata telefon och min arbetstelefon kör Android
  • iOS:
    ”Frugan” och äldsta dottern kör iPhone som mobiltelefon och yngsta dottern har en iPod touch (hon är för liten för egen telefon men vill ha en sån telefon som pappa har när det är dags eftersom hon anser att Android är ett bättre operativsystem *stolt far*)

Kanske är mina behov inte representativa för gemene man, jag är medveten om att det är en väldigt spretig miljö. Det är den främsta anledningen till att Google passat så bra in med sina tjänster. Jag måste alltså hitta ett sätt som tillåter samtliga plattformar att synkronisera min data.

Sätten jag primärt konsumerar min data är:

  • Surfing da web
    Jag har använt Google Chrome som primär browser och låtit Chrome synka browserhistorik och bokmärken mellan de olika klienterna. Möjligheten att synkronisera browserdata mellan enheter är för mig en av de bästa uppfinningarna sen skivat bröd och personen som kom på detta borde belönas med Nobel-priset. Med andra ord, detta måste bara fungera i en egen lösning.
  • E-post
    Även här har Google, med GMail, varit en stark leverantör i min privata kommunikation. En bra webbaserad e-post klient samt IMAP.
  • Distribuera filer
    Google Drive har varit det primära sättet för mig att dela filer mellan mina olika enheter, tidigare har jag använt både dropbox, diino samt iCloud. Men Google Drive var den som fungerade bäst för mig. Dessutom möjlighet att skapa länkar till dessa filer så jag kan dela dem med andra används flitigt hos mig.
  • Kalender.
    Google Calender har jag använt både som min primära privata kalender samt andra typer av kalendrar (familjekalender, projektkalender, etc) och det har varit enkelt att låta olika typer av kalenderapplikationer på mina olika klientoperativ ansluta sig och synkronisera data.
  • Kontakter
    Att ha en kontaktlista med uppdaterade telefonnummer och e-post-adresser blir viktigare och viktigare för varje år som går. Inte bara det att jag har svårt att lära mig nya telefonnummer så upptäcker jag att jag glömmer telefonnummer jag kunnat i åratal. Google Contacts har varit fantastiskt användbart för mig och låtit mig synkronisera mina kontakter från telefon till GMaill och andra mail-klienter. Detta måste bara fungera för mig.
  • Lösenord
    Här har jag valt att använda LastPass för att synkronisera lösenord mellan olika klientplattformar, inte bara lösenord på olika typer av webbaserade tjänster utan också lösenord och koder för andra typer av behov. Fördelen är att jag, även om jag inte har med mig någon av mina egna devices, har tillgång till mina lösenord oavsett var jag är.
  • Instant Upload
    En uppskattad feature som Google har till Android, att automagiskt se till att bilder jag tar med telefonen synkroniseras i ”molnet” så att de säkras upp om telefonen skulle tappas eller bli stulen.
  • URL Shortner
    För att inte skicka extremt långa länkar finns det ett gäng olika tjänster som jag använt för att förkorta dessa länkar, främst bit.ly.

Jag kommer skriva lite om vad jag använt för olika tekniker för att ta hem och få kontroll på min data, dessa kommer läggas under taggen ”reclaim your data”.
Lev väl, för själv har jag inte tid.
Tills vi hörs nästa gång: Nanoo Nanoo


Viewing all articles
Browse latest Browse all 23